De tip om verantwoord te bankhangen

Is het mosterd na de maaltijd? Misschien heb je de laatste weken al meer tv gekeken dan je lief was. Uitgezakt en hangend op de bank veel programma’s hersenloos geconsumeerd. Zit je nu nog wel te wachten op een goede kijktip?

Tja zitten we het weekend allemaal niet liever ergens op een terrasje of in de kroeg? Helaas, pas vanaf maandag mogen we weer. Dus misschien is een goede kijktip dit weekend toch niet zo’n overbodige luxe. Bij HUISnummer5 blijven we wel in stijl en is onze kijktip uiteraard design-verantwoord.

Heel Holland bakt maar dan anders

Als Heel Holland Bakt een guilty pleasure was dan heb ik echt een geweldig alternatief voor je. Geen tovenarij met rijzend bakmeel, boter of eieren. Maar toveren met glas. Volledig gefascineerd heb ik de Netflixserie in vrijwel 1 ruk uitgekeken. In tien afleveringen vindt er een afvalrace plaats waarin Canadese glaskunstenaars elke aflevering in thema de meest bijzondere objecten blazen.

Prachtige vazen, schalen of lampen zijn gemaakt. Of gewoon een prachtig object van glas. Ware kunstwerkjes waar je met open mond naar bleef kijken. Ik heb me nooit gerealiseerd dat glasblazen zo zwaar is. De combinatie van het zware materiaal en de kolkende hitte zorgt letterlijk voor heel wat bloed, zweet en tranen. Geloof me, het is veel spektakel.

Werken met glas is ware magie

En nu ben ik dus besmet. Met een glasvirus. Zou ik ook heel graag eens aan een pijp willen draaien en blazen. Van een hete klodder een mooie bol blazen. Dat is toch ware magie?!

Er is in ons eigen land ook veel moois gemaakt van glas. Door gerenommeerde ontwerpers als door jong talent. Maar in alle gevallen geldt dus Dutch Design van 100% glas.

LINKS: Puik Design € 60 | MIDDEN: Alex de Witte va € 1.680 | RECHTS: Royal Leerdam € 199

Dat hand geblazen glas niet duur hoeft te zijn bewijst Puik Design. Ontwerpster Lara van der Lugt ontwierp de Rare & Radient set in een fascinerende ruit. Dit levert bijzondere reflecties op tussen drank, licht en glas. Een ietwat ander prijskaartje heeft de Bubble van Alex de Witte. Maar echt, deze lamp is mijn designdroom sinds ik hem ruim vijf jaar geleden zag hangen. Ik blijf dromen van een moment en een plek dat ik deze prachtige lamp in mijn huis kan ophangen. Ook andere gerenommeerde Nederlandse ontwerpers hebben al eens een ontwerp-uitstapje gemaakt naar glas. Zo ontwierp Kiki van Eijk voor de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander een vaasje gebaseerd op de tulp.

LINKS: Studio Kalff va € 90 | MIDDEN: Job vd Berg va € 125 | RECHTS: Atelier NL va € 86

Maar niet alleen Nederlandse ontwerpers met een reeds gevestigde naam in Dutch Design maken mooie dingen van glas. Jonge ontwerpers als Studio Kalff en Job van den Berg verdienen alle aandacht met hun prachtige ontwerpen. Waar de een werkt met kleur en frivool design, kiest de ander voor super minimalistisch en volledig transparant glas. Hoe anders en toch beide geschikt voor welk interieur dan ook. En dan nog het bijzondere glas van Atelier NL. Glas met een verhaal. Een relaas over het ontstaan van Nederland, over zee, stroming, wind, rivieren, tijd én mensen. Zo is er een karafset met zand uit o.a. de Zuid-Hollandse Zandmotor, Terschelling of Knokke.

De wereld van glas is enorm. Er kan zo veel meer met glas dan je zou denken. Glas is stoer, glas is kwetsbaar. Een fascinerende combinatie. En die wordt echt geweldig weer gegeven in Blown Away. Benieuwd of jij deze serie ook gaat bingewatchen. Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *